Dreamov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stretnutie so sektármi

Ako mi ponúkali vládu nad ľudstvom po boku Ježiša Krista v nebesiach.
    Pri príjemnej prechádzke z práce hájmi Bratislavy ma zastavili dve postaršie dámy. Po ich prvej vete mi bolo jasné, že sú to tety sektárky. Bol som nadšený. Čas je síce drahý, ale nikdy nezaškodí dozvedieť sa nové názory, ktovie čo sa v nich všetko dá nájsť, všakže? ;)

    Najprv mi ponúkali brožúrku, ktorú som odmietol s tým, že je to zbytočné mi dávať, kedže už som si svoju vieru našiel. Spýtali sa ma teda, čomu verím. Povedal som, že nie je ani tak dôležité čomu človek verí, ako to samotné hľadanie pravdy. Tety súhlasili a obe prikyvovali. Priznám sa v tomto momente rozhovoru som sa nechal uchlácholiť a mal som nádej na celkom zaujímavú debatu o viere. Avšak tety svojím "duo-monológom" začali rozprávať o tom ako je biblia knihou, v ktorej jedinej sa píše pravda a čosi o vláde na nebesiach, na čo som podotkol, že biblia bola napísaná ľudmi. Začali vravieť o božskej inšpirácii a tak ďalej... Hulvátsky som ich nacvičenú reč prerušil otázkou: "A čo hovoríte na korán?"
Na moje prekvapenie nevyzerali veľmi pobúrene, ale začali čosi nejasne vravieť o tom, že aj tam sa dá nájsť niečo z pravdy a majú k tomu dokonca brožúrku. Tak som skúsil iné. Buddhizmus...
Trafil som klinec po hlavičke, tety začali okamžite vravieť, že to nie je od Boha, to je čisto ľudský výmyseľ a len biblia je tá pravá a od Boha. Toľko k ich hľadaniu cesty.
Nebral som si servítky a povedal som im, že to čo hovoria je fanatizmus a demagógia keď to takto povedia. Tety následne oponovali a vraveli niečo čo som si vôbec nezapamätal kedže to bolo prílišné odbočenie od témy. Tak som sa s nimi chvíľu handrkoval o Buddhovi načo to zaklincovali vetou v tom zmysle, že zlý duchovia priniesli tieto myšlienky ľuďom... Neudržal som pobavený úsmev. Nadhodil som myšlienku, že čo tí ľudia ktorí sa narodili do iného náboženstva, keď teda veria v to, že život je len jeden, že tí sa pravdu nikdy nedozvedia. Nepamätám si už ako mi oponovali, opäť to bolo trocha z cesty. Spomínam si len na niečo o tom, že kresťanstvo je dnes všade a keď kedysi nebolo bol to trest za vyhnanie z raja.

    Tety potom opäť rozprávali o biblii a Bohu a začali opäť o vláde na nebesiach. Že keď budem nasledovať ich vieru, tak mi bude umožnené vládnuť v nebesiach po boku Ježiša Krista. Tu som sa opäť neudržal a povedal, že majú trocha egoistické náboženstvo. Tety sa dušovali, že nie, že vládnuť nad ľudmi je predsa dobré, lebo potrebujú vládu nad sebou. Ako aj Slováci predsa potrebujú vládu (nezabudli pripomenúť, že síce teraz máme zlú a tak to aj vyzerá. Možno majú aj politické ambície.)

    Rozlúčil som sa s nimi, pobavený, že by si mali skúsiť vysvetlovať metafory z biblie aj inak ako sú zvyknuté. Nuž každý asi vidí v kráľovstve nebeskom to svoje. Ponúkli mi predsa len aj tú brožúrku. Nezobral som si ju, poďakoval sa, pozdravil a išiel svojou cestou ďalej...

Rozpravy | stály odkaz

Komentáre

  1. asi išlo o "svedkyne Jehovových"...
    ale rozprávať s nimi, je ako rozprávať s deťmi na pieskovisku o "teórii relativity", je to absolútna strata času, tebe neprinesie žiaden úžitok a ony (sektárka) sú presvedčené o svojich dogmách:O_ô
    publikované: 24.04.2008 19:52:13 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ano boli to svedkovia
    ,ale nesuhlasim s tym, ze to je strata casu... Pobavil som sa :) Niektore tie ich hlasky boli uchvatne...
    publikované: 24.04.2008 20:04:07 | autor: dreaming-one (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :)
    O_ô
    publikované: 24.04.2008 20:14:16 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Navrhoval by som zhromažďovať si aspoň poklady v nebi....
    ....kde ich ani moľ a hrdza neničí a kde sa zlodeji nevlamujú a nekradnú .(Matúš 6.19). Aby si bol aspoň bohatý, keď už nebudeš vo vláde.
    publikované: 24.04.2008 20:50:07 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. u mňa raz
    tiež zazvonili dve pri dverách, vycapili mi pred oči plagát s dvoma vyškerenými mladými ľudmi pri palme na nejakom tropickom ostrove a vraj, či by som tam nechcel ísť aj ja? bleskovo som odpovedal že ano nech chvíľku vydržia, že sa hneď pobalím a zatvoril som dvere. na dverach mam nepriehladne sklo z vonku a tak som z vnútra pozoroval ich vyjavené pohľady :-)) vycúvali od vchodu a prášili ďalej :-)
    pekný deň :-)
    publikované: 25.04.2008 07:33:06 | autor: Sagi :-) (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014