Dreamov blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lano

malá úvaha na tému život...


Lano


Na lane balansoval.

Nebol to ani akrobat, bol neskúsený.

Musel.


Nad riekou, priepasťou, kadečím.

Všetko sa menilo, prostredie, lano aj On.


    Spadnúť bolo nezmysel. Nevedel ani prečo. Len to neprichádzalo do úvahy. Tú možnosť si nepripustil. Vedel, že sa to stáva iným chodcom po lane a že kľudne môže spadnúť, ale nikdy si to plne nepripustil. Mal pocit, že ak spadne, aj tak sa ocitne zase na lane.

    Niekedy sa mu nechcelo. Lano bolo drsné a nohy a celé telo ho bolelo. Z lana mohol zliezť a šplhať sa po ňom. Niekedy sa mu to zdalo ľahšie. Bolo to ľahšie, bolo tu menšie riziko, ale nebol to správny prechod po lane. Keď sa to vedelo, mohol človek chodiť s ľahkosťou a bez námahy. On sa však namáhal. Preto niekedy išiel po rukách, keď už cítil, že stráca balans. Istota za cenu nudy. Vždy keď išiel po rukách, zdalo sa mu akoby ani nikam nešiel, akoby sa hýbal, ale stále na mieste. Vtedy ho ruky začali bolieť, príšerne, že sa niekedy chcel aj pustiť. Ale vzhľadom k tomu, že túto možnosť si nepripúšťal, aj keď bola tak lákavá. Ukončiť všetko toto nezmyselné plahočenie po lane. Ani nevedel k čomu vlastne. Vždy žil len na lane. Z jedného konca na druhý. Všetci tak chodili. Nevedeli prečo. Boli nejaké dohady, ale nikto nevedel s istotou povedať.

    Raz mu zakričal chlapík čo sa náhle objavil v hmle vedľa neho príbeh o človeku, čo lano opustil. Nedostal sa na druhý koniec, ale prestalo preňho lano a priepasť existovať. Mohol slobodne chodiť kam chcel, bez utrpenia. Dozvedel sa od neho, že väčšina čo im to rozprával sa smiala a pokladala celý príbeh za nezmysel. Zdalo sa im to nemožné, veď účel všetkého je dostať sa na druhý koniec lana. Keď tento príbeh počul on hĺbavo sa zamyslel.

    Opýtal sa toho čo mu príbeh hovoril, čo si o tom myslí on a tento záhadný chlapík mu povedal: "Chodenie po lane môže byť niekedy pekné, ale večnosť je príliš dlhá na to aby som sa po ňom motal stále. Ak jeden sa dokáže vymaniť z lana, dokáže nás to viac. Teraz mám smer, nádej."


    Zahĺbil sa do myšlienok a medzitým sa čudný chlapík s príbehom vyparil do prázdna...


Básne, poviedky a iné | stály odkaz

Komentáre

  1. HM
    Istota za cenu nudy...úžasná veta. Človek si žije svôj stereotypný život a to len preto, že v ňom má istotu a zvyk. A je to smutné, že sa bojíme podrásť a vymaniť sa z toho a bráni nám len vlastný strach, že stratíme pevnú pôdu pod nohami...i keď to tak byť nemusí.
    publikované: 24.02.2007 13:13:35 | autor: TEMPESTAS (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Možno malá ale o to lepšia úvaha :)
    publikované: 24.02.2007 13:41:01 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014